Кухар

«Земля еще и потому щедра,

Что в мире существуют повара!

Пускай твердят про вечность летописцы,

Пусть трагик воспевает пыль эпох,

А я – о прозе, о еде, о пище!

Ведь, если где-то существует Бог,

Его я вижу у плиты великой,

С загадочною доброю улыбкой!»

    Такі прекрасні слова присвятив великий російський поет Роберт Рождественський професії кухаря.

    Мистецтво приготування їжі – кухарська справа – є одним з найдавніших.

    Протягом тривалого часу приготування їжі було справою домашніх господинь, кухарок, та окремих кухарів-професіоналів.

    Поєднуючи чотири основних смаки (солодкий, кислий, солоний, гіркий), використовуючи широку гаму запахів та ароматів, майстер-кухар володіє таємницею дії ароматично-смакових компонентів їжі на емоційну сферу нашої психіки.

    Можливо, саме ця творча сторона праці кухаря і привертає таку велику кількість бажаючих її опанувати. Недарма в народі кажуть: гарний кухар вартий лікаря. 

Вимоги професії до людини  

   Підприємства громадського харчування відіграють значну роль в укладі нашого життя. З кожним роком їх значення зростає До основних їх типів відносяться: фабрики-заготівельні, фабрики-кухні, комбінати напівфабрикатів, ресторани, їдальні, закусочні, чайні, магазини кулінарії.

   Під час вибору професії необхідно врахувати її спорідненість з такими професіями, як кондитер, пекар, офіціант, бармен, технік-технолог громадського харчування, продавець.

   Ці обставини можуть бути корисними у випадках зміни роботи і допоможуть обрати ту професію, для оволодіння якою вже є певні навички, знання, необхідні психофізіологічні якості.

   Висококваліфікований кухар може займатися індивідуальною трудовою діяльністю, а за наявності організаторських здібностей створити власну структуру з виготовлення та реалізації продукції через підприємства громадського харчування та приватні підприємства харчування.

   Акуратність, уважність, творча фантазія під час виготовлення та оформлення кулінарних виробів – основні якості, які потрібні кухарю.

   Професія кухаря не терпить дилетантів. Як і в усіх великих і малих справах, тут потрібна єдність багатьох чинників, головні з яких, мабуть, професійні знання всіх тонкощів кулінарного мистецтва, любов і вірність своєму покликанню.

     Кухар повинен знати:

-режим і тривалість теплої обробки продуктів;

-ознаки доброякісності продуктів;

-норми співвідношення та закладання сировини під час приготування страв;

-технологія виготовлення і правила оформлення страв;

-правила і норми охорони праці, виробничої санітарії і гігієни.

    Кухар повинен вміти:

-готувати не тільки смачну, але й здорову їжу;

-володіти всіма тонкостями мистецтва при готування їжі;

-здійснювати первинну кулінарну обробку сирих продуктів;

-готувати порційні напівфабрикати, холодні закуски, перші, другі і треті страви, різноманітні соуси;

-місити тісто і випікати з нього вироби;

-визначати якість їжі.

 Кондитер

   Українська кухня з давніх-давен відзначалась різноманітністю страв з високими смаковими і поживними якостями. В період трипільської культури (з тисячі років тому) населення Правобережної України вирощувало зернові – пшеницю, ячмінь та просо, а пізніше з’явилося жито. Стародавні слов’янські народи вже випікали хліб з борошна, яке розмелювали на ручних жорнах, а пізніше – на водяних та вітряних млинах. Нашим предкам були відомі пироги, калачі, короваї на меду і з маком.

   Професія кондитера – широка та змістовна, навіть за великої розвиненості мережі громадського харчування її поділяють на такі:

- тістовод

- пекар

- бісквітник

- вафельник

- цукерник

- глазурувальник

- карамельник.

   Тобто, в складі цієї професії можна виділити всі ці самостійні категорії, а професію «кондитер» віднести до універсальної. Підготований класний кондитер може вільно працювати за будь-якою суміжною професією.

   Кондитер – це професія, яка передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогаю автоматичних приладів та устаткувань. Це маслорізка, кремозбивальна і помадозбивальна машини, пекарні, змішувачі, ножі, котли, духові шафи. Кондитер у роботі має освоїти багато прийомів та видів основних та підсобних робіт, має справу з великою кількістю сировини: борошно, цукор, яйця, жири, какао, горіхи, ароматизатори, барвники і тому подібне.

   Кондитер проводить дуже багато різноманітних операцій: фільтрацію, вимірювання сировини, виготовлення тіста за рецептурою, регулювання температури, випікання, при цьому дотримується необхідних технологічних процесів.

   Професія кондитера – це професія, в якій більш-менш значущий спеціаліст має не лише заробіток, а щось значніше – можливість заявити про себе особистим закладом або війти в історію, як увійшло поняття тістечко «Наполеон» або «Буше»: Буше-кондитер як відкриавч нового способу випікання бісквіту, а великий Боунопарт як любитель пікантно-ніжного тістечка. Так що у кондитера є маса можливостей – від винаходу якогось «Вергуна Потапенка» до відкриття затишного «Куточка сладкоїжки», де будуть лише його есклюзивні кошики та тістечка, де дітки будуть сидіти у солодких печивних хатинках і складати мозаїки з бубликів або літерок, п потім їх зїдати і приходити до «Солодкої казки» кожну неділю і будуть тягнути бабусь і дідусів не до Мк. Дональдса з їх кульками, а до цих чарівних Хатинок. І робота кондитера перетвориться не на просте добуваня грошей, не на заробіток, а на свято, де моральне задоволення і національна гідність буде радувати і допомагати жити і багатіти Україні.                                  

Запрошуємо на навчання

Запорізьке вище індустріально-політехнічне училище здійснює прийом учнів з професії "Кухар", "Кухар. Кондитер" на основі: 

-  базової загальної середньої освіти ( 9-и класів) з терміном навчання 3 роки і 4 місяці;

повної загальної середньої освіти ( 11-и класів) з терміном навчання 1 рік і 4 місяці.

   Навчальним планом з цієї професії передбачено вивчення: спеціальної технології, матеріалознавства, охорони праці, читання креслень, електротехніка з основами промислової електроніки, інформаційної технології, основ галузевої економіки і підприємництва.  

   По закінченні терміну навчання учні, які вдало склали кваліфікаційний іспит, отримують диплом державного зразка, випускники 9-х класів додатково отримують атестат про повну загальну середню освіту.

   Час навчання зараховується у виробничий стаж. 

  Кращим випускникам ЗВІПУ надається можливість, без проходження незалежного тестування, продовжити навчання на ІІІ стунені для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» за спеціальністю «Технологія харчування».