СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 181 Харчові технології
ГАЛУЗЬ ЗНАНЬ 18 Виробництво та технологія
ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА
«Виробництво харчової продукції»
ПОЧАТКОВОГО (Короткий цикл) РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ
МОЛОДШИЙ СПЕЦІАЛІСТ
Ціль програми: Формування системи професійних знань і практичних навичок, необхідних для здійснення професійної діяльності, спрямованої на забезпечення споживачів кулінарною продукцією, їх обслуговування в закладах ресторанного господарства.
Основний фокус програми: Формування фахової компетентності щодо вміння здійснювати технологічний процес виробництва кулінарної продукції та обслуговування відвідувачів в закладах ресторанного господарства.
Молодший спеціаліст з харчових технологій повинен знати:
- відповідні положення законодавства України: постанови, керівні, методичні і нормативні матеріали, які стосуються питань технології виробництва харчової продукції;
- технологію виробництва харчової продукції та органолептичні способи визначення якості сировини, напівфабрикатів, готових виробів;
- сучасний вітчизняний та зарубіжний досвіт у професійній діяльності; виробничий цикл підприємства;
- принципи організації праці;
- сучасні технології в ресторанній індустрії, потреби та очікування гостей (споживацький попит);
- товарознавство харчових продуктів, структуру ринку та конкурентне середовище, ринок постачальників продовольчої сировини;
- основи економіки в закладах харчування, ціни та ціноутворення, практику сумлінного ведення бізнесу;
- посадові обов’язки виробничого персоналу, основи конфліктології, основи педагогіки та принципи організації професійних тренінгів на робочому місці, теорію управління і мотивації персоналу;
- основи соціології, тенденції та моду в галузі товарів та послуг;
- професійну термінологію, ділове спілкування, розмовну іноземну мову в об’ємі професійної діяльності, професійну етику та етикет;
- правила екологічної безпеки в закладах харчування, санітарію і гігієну, охорону праці, правила пожежної безпеки;
- основи діловодства і документообігу.
Молодший спеціаліст з харчових технологій повинен вміти:
- використовувати набуті знання у професійній діяльності;
- зміцнити здоров’я, сприяти підвищенню працездатності;
- створити на робочому місці безпечні умови праці;
- вести обґрунтовану практичну діяльність закладів ресторанного господарства, володіти економічним мисленням;
- поглибити і вдосконалити навички приготування страв і кулінарних виробів, застосовуючи передові технології, оволодіти робітничою професією кухаря 5 розряду;
- поглибити і вдосконалити навички по застосуванню ефективних форм і методів обслуговування населення;
- поглибити і вдосконалити навички організовувати та управляти виробничим процесом в закладах ресторанного господарства;
використовувати інструменти та обладнання (об’єкти/предмети, пристрої та прилади, які здобувач вищої освіти вчиться застосовувати і використовувати).
Випускник придатний до працевлаштування на посади у відповідності до Національного класифікатора професій ДК 003:2010:
- керуючий (менеджер) підприємством харчування;
- завідувач підприємства громадського харчування;
- начальник виробництва (в закладах харчування);
- керуючий рестораном (кафе, їдальнею і т. ін.);
- технік-технолог з технології харчування;
- завідувач виробництва в закладах харчування;
- шеф-кухар;
- адміністратор залу (в закладах харчування);
- виробник харчових напівфабрикатів 5-й розряд;
- кухар 6-й розряд;
- кухар 5-й розряд;
- кухар дитячого харчування;
- офіціант;
- метрдотель;
- член бригади ресторану.