Український космос

Український космос

   12 квітня - Всесвітній день авіації і космонавтики (Міжнародний день польоту людини в космос). Чималий внесок у дослідження космосу зробили українці.
   Пропоную познайомись з книгою, яка має назву «Український космос».
   Книга вийшла у видавництві А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА.
   Ілюстрації: Віктор Гаркуша.
   Упорядники: Валерій Чередниченко, Сергій Грабовський
   Книжка для широкого кола читачів — «для юнацтва від 12 до 112».

 Безымянный

   Упродовж тисячоліть астрономи вивчали безмежні простори Всесвіту, спостерігаючи за небом із Землі. Небачених успіхів астрономія досягла завдяки космонавтиці. Це грецьке слово означає «космічні польоти» (у багатьох країнах вживають термін «астронавтика» — зоряні польоти). Космонавтика вбирає в себе найпередовіші винаходи людства і сама прискорює розвиток науки і техніки. Серед прославлених творців ракетно-космічної техніки було і є багато українських фахівців. На жаль, останнім часом усі здобутки радянської космонавтики Росія з якогось дива приписує виключно собі, забуваючи, що радянські космічні успіхи великою мірою були й українськими. Прочитавши цю книжку, ти дізнаєшся про вагомий внесок українців в освоєння Космосу. Серед головних і генеральних конструкторів було майже 20 українців. Завдяки нашим космічним геніям — Ю. Кондратюку, С. Корольову, В. Глушку, М. Янгелю, В. Челомею, Г. Лозино-Лозинському та іншим ми маємо всі підстави пишатися українськими космічними досягненнями — колишніми і сьогоднішніми.
   «Сподіваємося, що метафоричну назву «Український космос» ніхто не сприйме як зазіхання на те, що людям, на щастя, не належить…», - зауважують автори видання.

   7 фактів українського космосу:

1. За версією французького Космічного Журналу серед п’яти найвидатніших радянських головних і генеральних конструкторів – четверо українців: С.Корольов, М.Янгель, В.Челомей, В.Глушко.
2. Улюбленою піснею Сергія Корольова була пісня «Дивлюсь я на небо та й думку гадаю: чому я не сокіл, чому не літаю?..» Ця пісня стала однією із спонук, які привели майбутнього основоположника практичної світової космонавтики до зацікавлення космосом. Коли Корольов запустив ракету з першим українським космонавтом Павлом Поповичем, той заспівав з космосу для головного конструктора його улюблену пісню «Дивлюсь я на небо…»
3. Серед понад трьох десятків радянських головних і генеральних конструкторів майже 20 українців.
4. Перший радянський ракетний полігон «Капустин Яр» створював і 30 років ним керував генерал Василь Вознюк (народжений на Вінничині). Корольов доручив йому знайти місце і для нового – потужнішого – космодрому, що пізніше став відомий як «Байконур». А очолив його будівництво генерал М.Григоренко з Луганщини.
5. Так сталося, що двоє найвизначніших конструкторів протиракетних систем (ПРО), народившись у сусідніх українських областях (у Запорізькій і Дніпропетровській відповідно), «воювали» за дві найбільші держави: Григорій Кисунько розбудовував радянську ПРО, а Едвард Гінцтон створював ПРО США.
6. Унікальний радіотелескоп РТ-70 у Євпаторії бере участь у міжнародних дослідженнях глибокого космосу. Він міг би вловити, наприклад, світло від сірника, запаленого на Місяці.
7. Сьогодні провідні українські космічні підприємства беруть активну участь у понад 50 потужних міжнародних космічних проектах. Ракета-носій Європейського космічного агентства «Вега» літає з надпотужним українським реактивним двигуном. З наступного року перестають літати американські шатли. Для доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію Україна разом зі США та Росією створює космічну ракетну систему «Таурус-ІІ», яка стартуватиме з американських космодромів.

Книга має нагороди:

• Найкраща дитяча книжка львівського Форуму видавців-2009
• Диплом львівського Астрономічного товариства

http://ababahalamaha.com.ua/uk/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81