Електронні сигарети та вейпи: безпечна альтернатива чи шкода здоров’ю?

 Електронні сигарети та вейпи: безпечна альтернатива чи шкода здоров’ю? 

   Офіційне свято Міжнародний день відмови від паління відзначають в третій четвер листопада. У цьому році це 17 листопада.  Свято виникло в 1977 році в США, а засноване ВООЗ як Міжнародний  день в 1988 році. Заходи цього дня присвячені питанням зниження тютюнової залежності.

9 3 300x118

В боротьбі з курінням прийнято звертати увагу суспільства на шкідливість тютюнопаління та потенційні ризики від куріння для здоров’я людини. 

Традиційно у фокусі уваги знаходяться звичайні цигарки, оскільки вони є найбільш поширеним і звичним способом «долучитися» до куріння. Але сьогодні поговоримо про шкоду від альтернатив звичайним сигаретам. Наприклад, від популярних наразі вейпів та електронних сигарет, у тому числі популярних серед молоді так званих «одноразок».

Виробники цих пристроїв запевняють, що вони є цілком безпечною альтернативою звичайному тютюнокурінню. Ніби, оскільки вони не утворюють продуктів горіння та не містять шкідливих смол, вони не шкодять здоров’ю. При цьому виробники свідомо недоговорюють про решту негативних факторів від такого куріння чи «паріння».

Часто можна подумати, що пара, яка утворюється під час куріння електронних пристроїв, є безпечною, бо що може бути шкідливого у воді?! Однак ця пара не є суто водяною. Це — аерозоль із домішками ароматизаторів і токсичних речовин. Серед них, наприклад, є метали нікелю та свинцю, вплив яких здатний призвести до захворювань нервової, серцево-судинної та дихальної систем; або ж сполука акролеїн, яка є сильним подразником органів дихання.

Формальдегіди у складі сумішей впливають на центральну нервову систему, сприяють зміні функцій мозку, що може призводити до погіршення пам’яті, здатності до навчання, різких змін настрою тощо. Токсичні пропіленгліколь та рослинний гліцерин здатні викликати пошкодження клітин у багатьох тканинах, а ацетальдегід також може спричинити серйозні зміни тканини легень. Вони збільшують ризики та підвищують ймовірність онкологічних захворювань.

Пара від вейпу чи електронних сигарет призводить до подразнення слизових оболонок горла, а також слизових ротової порожнини. Особливо страждають ясна та зуби: через велику кількість солодких ароматизаторів може розвинутися карієс, а вплив гарячих парів аерозолю веде до запалення ясен (пародонтоз).

Потрапляючи до легенів, мікрочастинки аерозолю подразнюють тканини та порушують роботу клітин, що надалі може призвести до виникнення астми, запалень у легенях, обструктивного бронхіту.

Від куріння електронних сигарет чи паріння вейпу у людини можуть спостерігатися порушення в роботі серцево-судинної системи: збільшення частоти серцевих скорочень, підвищення артеріального тиску і в цілому виникнення серцево-судинних змін.

Як і звичайні сигарети, електронні також провокують залежність. Нікотин у сумішах представлений у вигляді солі бензойної кислоти, яка пришвидшує всмоктування нікотину. Дійсно, є і безнікотинові суміші, але залежність виникає не лише від нікотину. Під час куріння людина може отримувати певне задоволення від процесу, бо відбувається викид дофаміну — гормону щастя. Вважаючи, що електронні сигарети чи вейпи є нешкідливими, людина починає частіше їх використовувати, що веде до психологічної залежності та збільшення споживання.  Чим більше ви «парите», тим більше ви шкодите своєму організму.

Електронні сигарети та вейпи можуть бути небезпечними і через високі температури: наприклад, можуть виникнути опіки дихальних шляхів. Також не варто забувати, що батареї електронних сигарет можуть перегрітися і вибухнути, що спричиняє ризик нещасного випадку.

Електронні пристрої для куріння з’явилися відносно нещодавно, і науковці тільки починають ґрунтовно досліджувати вплив електронних сигарет та вейпу на організм людини. Уже зараз ми спостерігаємо збільшення кількості респіраторних захворювань через «паріння». Втім ми поки що не знаємо довгострокового впливу такого виду куріння на здоров’я людини. І ще невідомо, які шокові результати ми отримаємо.