Книжково-ілюстративна виставка «Весь світ – театр»

Книжково-ілюстративна виставка «Весь світ – театр»

   До Міжнародного дня театру, який відзначався 27 березня, бібліотека підготувала книжково-ілюстративну виставку «Весь світ – театр», з розділами: «Драматичний театр – один з основних видів театру», «Театр балету – вища сходинка хореографічного мистецтва», «Оперний театри – явище громадського життя». Приємно, що виставка викликала увагу не дише учнів, але й працівників Центру. Так, Н. Г. Бугрім, шанувальниця літератури та театру, подарувала бібліотеці театральні афіші вистав різних театрів нашого міста, які стали яскравим доповненням до виставки.

   День театру щорічно відзначають в усьому світі з 1961 року після відповідного рішення на IX конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО.
   Традиційно цей день проходить під девізом «Театри як засіб взаєморозуміння та зміцнення миру між народами».
   Вперше про театр згадується в джерелах, що датовані 497 роком до н.е. В них говориться про проведення свята, присвяченого богу Діонісу. Перша будівля театру з’явилась у Римі в 55 році до н.е., там виконували вірші та невеликі п’єси, переспіви легенд та міфів.
   Перший український стаціонарний театр був відкритий у Львові в 1795 році, а через 24 роки з’явилася перша українська п’єса «Наталка-Полтавка» Івана Котляревського.
   В Україні з нагоди Міжнародного дня театру проводяться театральні фестивалі, артисти отримують нагороди та державні звання, а глядачі йдуть на прем’єри вистав.
   Театр є універсальною мовою спілкування людини з буттям. Одне з найстаріших мистецтв, він завжди є осмисленням актуального і реакцією на нього. Театр залишається надією гуманізму, дає людині шанс зберегти і утвердити гідність, дає шанс на виживання. Неоціненну роль в утвердженні гідної постави української нації відігравали і продовжують відігрівати театри України. Починаючи від Садовського, Заньковецької, корифеї українського театру до Стригуна, Жолдака та багатьох інших, які, продовжуючи світову, утверджують національні традиції українського театру.

1 2

11