Історичні події останньої третини січня

 Історичні події останньої третини січня

   Остання третина січня багата на історичні події як у житті нашої держави, так і на події, які знаходять відгук у всьому світу.

   Так, 22 січня – день Соборності (день Злуки). У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Київській столиці на знаменитій Софійській площі.

    27 січня Генеральною асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року було встановлено Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Дата була обрана не випадково – саме цього дня було звільнено концентраційний табір "Аушвіц", він же "Освенцим".

   29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

   Завдяки звитязі та сміливості українських воїнів ворожий наступ більшовиків на Київ було зупинено на декілька днів. У цей час відбувалися переговори між Українською Народною Республікою і країнами Четверного союзу. 9 лютого 1918 року Брестський мирний договір було підписано. Він означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.До кожної із вказаних дат в бібліотеці підібрані добірки тематичні інформаційних матеріалів. Заходьте, знайомтесь, користуйтесь.

   Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього", - говорить народна мудрість. А О. Довженко писав: «Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців». Адже, історія - це найцінніша книга людини, з якої можна черпати мудрість, необхідну для побудови гідного майбутнього.

123 min