Новини

 З 1 липня 2019 року нещасні випадки на виробництві будуть розслідуватися по-новому

   Працівникам та випускникам Центру корисно взяти до уваги, що з 1 липня ц.р. нещасні випадки на виробництві будуть розслідуватися по-новому.

   Нова редакція Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві була затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337 (далі – Порядок) та набуде чинності 01.07.2019.

   Дія документу поширюється на всіх застрахованих (офіційно працевлаштованих) осіб, фізичних осіб-підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерських господарств, осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору та ін., у відповідності до ч.1 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
   Відповідно до вимог нового Порядку рішення щодо визнання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) пов’язаними чи не пов’язаними з виробництвом приймається комісією (спеціальною комісією) шляхом голосування простою більшістю голосів. У разі рівної кількості голосів членів комісії голос голови комісії є вирішальним.
   Також з 01 липня вступає в силу строк давності для розслідування нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, який становитиме три роки з дня їх настання. Водночас, у разі встановлення факту нещасного випадку рішенням суду, розслідування проводиться незалежно від дати його настання.
   Спеціальному розслідуванню тепер також підлягають:
- нещасні випадки, факт настання яких встановлено у судовому порядку, а підприємство (установа, організація), на якому вони сталися, ліквідовано без правонаступника;
- нещасні випадки з особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, фізичними особами — підприємцями, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, членами фермерського господарства;
- нещасні випадки, що сталися з особами, фактично допущеними до роботи без оформлення трудового договору (контракту).
   Розширений перелік обставин, за яких нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) визнаються пов’язаними з виробництвом.
   Значно доповнений класифікатор видів подій, причин, обладнання, устаткування, машин, механізмів, транспортних засобів, що призвели до настання нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії.
   Крім того, документом подовжено строки проведення розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) до 5 робочих днів (проти 3 днів у попередній редакції), спеціального розслідування – до 15 робочих днів (проти 10 днів).
   Зменшено кількість документів, які оформлюються за результатами роботи комісії з розслідування: складається акт за формою Н¬ 1/П (якщо нещасний випадок пов'язаний із виробництвом) або Н-1/НП (якщо не пов'язаний), акт за формою Н-5 скасовано.

 

   Матеріали надані експертом Запорізького відділення Фонду соціального страхування України у Запорізькій області Сафоновою Н.І.

Інженер з охорони праці М. Турба

111